Informacje o projekcie
Tytuł projektu
„Powiatowi Zawodowcy”
Program/Poddziałanie
Regionalny Program Operacyjny Województwa Kujawsko-Pomorskiego na lata 2014-2020, Poddziałanie 10.1.3 Kształcenie zawodowe w ramach ZIT.
Dane finansowe
Wartość projektu: 1 219 448,98 zł.
Źródła finansowania: Europejski Fundusz Społeczny (85%) - 1 036 531,63 zł, wkład własny (15%) – 182 917,35 zł.
Okres realizacji projektu
01.11.2017 – 31.12.2020 r.
Zasięg projektu
Szkoły zawodowe prowadzone przez powiat toruński.
Opis projektu
Cel
Zwiększenie zdolności do zatrudnienia 316 uczniów z 5 szkół zawodowych prowadzonych przez Powiat Toruński przez podniesienie efektywności kształcenia zawodowego oraz realizację wysokiej jakości staży i praktyk zawodowych we współpracy z otoczeniem społeczno-gospodarczym.
Grupa docelowa
Młodzież szkolna ucząca się zawodu w szkołach z terenu powiatu toruńskiego w:
- Szkole Branżowej I stopnia nr 1 w Chełmży / Zasadniczej Szkole Zawodowej nr 1 w Chełmży,
- Technikum w Chełmży,
- Szkole Branżowej I stopnia nr 2 w Chełmży / Zasadniczej Szkole Zawodowej nr 2 Specjalnej w Chełmży,
- Technikum w Gronowie,
- Szkole Branżowej I stopnia w Gronowie / Zasadniczej Szkole Zawodowej w Gronowie.
oraz nauczyciele kształcenia zawodowego z w/w szkół.
Główne działania
W ramach projektu zrealizowane zostaną następujące zadania:
Zad. 1. SPInKa do kariery – doradztwo edukacyjno-zawodowe dla uczniów.
W ramach zadania powstanie Szkolny Punkt Informacji i Kariery, zlokalizowany w ZSP w Chełmży. Zapewnić ma on uczniom Technikum i Szkoły Branżowej I stopnia pomoc doradcy w planowaniu przyszłości edukacyjno-zawodowej.
Zad. 2. Profesjonalista w zawodzie - zajęcia pozalekcyjne, pozaszkolne i szkolenia dla uczniów
- dodatkowe zajęcia pozalekcyjne ukierunkowane na uzyskiwanie i uzupełnianie wiedzy i umiejętności oraz kwalifikacji zawodowych, m.in.
- zajęcia przygotowujące do egzaminów zawodowych, zajęcia z cukiernictwa, carvingu, stylizacji paznokci i wizażu, barman-kelner, masażu (Tech. i SzB w Gronowie);
- zajęcia z cukiernictwa, rękodzieła krawieckiego, sztuki murarskiej, obsługi programów kosztorysowych (SzB nr 2 w Chełmży);
- zajęcia z e-sportu, robotyki, opiekunki dziecięcej (opieka nad dzieckiem zdrowym, chorym, pierwsza pomoc), dietetyczny catering, kurs kelnerski, dekoracji stołu z elementami carvingu i florystyki, cukiernictwa (Tech. i SzB nr 1 w Chełmży);
- kursy i szkolenia dające uprawnienia zawodowe, m.in.:
- operator wózków jezdniowych z napędem silnikowym i bezpieczną wymianą butli gazowych, spawania blach i rur spoinami pachwinowymi metodą MAG oraz metodą MMA, obsługi opryskiwaczy polowych, operator koparko-ładowarki (Tech. i SzB w Gronowie);
- przedstawiciel handlowy z j.angielskim zawodowym (Tech. i ZSZ nr 1 w Chełmży);
- zajęcia w szkole wyższej - zajęcia laboratoryjne i wyjazdy studyjne na Politechnikę Łódzką / WSB w Bydgoszczy / UMK w Toruniu (Tech. i SzB nr1 w Chełmży);
- wyjazdy na EUROGASTRO Międzynarodowe Targi Gastronomiczne i targi gier komputerowych Poznań Game Arena (Tech. i SzB nr 1 w Chełmży).
Zad. 3. Doposażona szkoła - wyposażenie pracowni i warsztatów szkolnych
W ramach zadania zaplanowany został zakup wyposażenia do 8 pracowni szkolnych, które służyć będzie dostosowaniu standardów wyposażenia do naturalnych warunków pracy w firmach.
Zad. 4. Nowe umiejętności praktyczne - staże i praktyki zawodowe dla uczniów
Zadanie obejmuje realizację 80 staży i 36 praktyk zawodowych, w wymiarze 150 godzin na ucznia, na podstawie przygotowanych indywidualnie programów, we współpracy z pracodawcami.
Zad. 5. Kompetentna kadra - wsparcie dla nauczycieli kształcenia zawodowego
W ramach zadania przewidziano wsparcie doskonalenia zawodowego nauczycieli kształcenia zawodowego ukierunkowanego na doskonalenie umiejętności, kompetencji i kwalifikacji związanych z nauczanym zawodem, m.in.
- studia podyplomowe „Agrotronika”,
- studia uzupełniające magisterskie „Mechanika i budowa maszyn”,
- studia podyplomowe „Przygotowanie pedagogiczne”
- szkolenie doskonalące – kurs kelnerski I i II stopnia,
- kurs kwalifikacyjny – dietetyka podstawowa, dietetyka zaawansowana, dietetyka,
- szkolenie doskonalące „Akademia kulinarna”.
Planowane wskaźniki realizacji projektu
- 316 uczniów, którzy podnieśli, nabyli lub uzupełnili kompetencje zawodowe,
- 116 uczniów, którzy podnieśli, nabyli lub uzupełnili umiejętności praktyczne,
- 3 szkoły kształcenia zawodowego doposażone w sprzęt i materiały dydaktyczne niezbędne do realizacji kształcenia zawodowego,
- 6 nauczycieli kształcenia zawodowego, którzy uzyskali kwalifikacje lub nabyli kompetencje.