Sukcesem zakończona w czerwcu akcja krwiodawstwa poprzedzona warsztatami kulinarnymi finansowanymi z budżetu obywatelskiego powiatu toruńskiego doczekała się drugiej części. Już 2 grudnia w sali konferencyjnej Elema w Małej Nieszawce uczestnicy warsztatów dowiedzą się jak prawidłowo odżywiać się, by groźnie brzmiące dla przeciętnego czytelnika jonogram i badania biochemiczne były w normie. Następnie pod okiem Mistrza kuchni przygotują dania, które pozwolą na utrzymanie prawidłowych wyników krwi. Z uwagi na porę roku dania te będą miały wyższą kaloryczność a nabiał i mięso królować będą w formie różnorodnych przekąsek, którymi następnego dnia delektować będą się honorowi krwiodawcy. Ci wszyscy, którzy tego dnia zdecydują się oddać ten bezcenny dar wspólnie z uczestnikami warsztatów i zaproszonymi gośćmi świętować będą Dzień Honorowego Krwiodawstwa Polskiego Czerwonego Krzyża i Dzień Wolontariusza.