Ponad 50 litrów oddanej krwi, ponad 300 uczestników, kilkanaście nowych przepisów na pyszne i zdrowe dania to tylko niektóre efekty projektu, „Warsztaty kulinarne – promocja zdrowego żywienia na rzecz rozwoju idei honorowego krwiodawstwa i wolontariatu” zrealizowanego w Małej Nieszawce, a sfinansowanego z budżetu obywatelskiego powiatu.
Projekt składał się z dwóch części. Pierwszą zrealizowano w czerwcu. Realizacja drugiej przypadła w grudniu, w miesiącu w którym swoje święto mają Honorowi Krwiodawcy Polskiego Czerwonego Krzyża oraz wolontariusze. Każda z części rozpoczynała się od prelekcji dotyczącej zdrowego odżywania, a po niej część praktyczna. To czego uczestnicy spotkania dowiedzieli się podczas wykładów niezwłocznie zastosowano w praktyce, dzięki czemu spod rąk uczestników projektu wyszły przepyszne sałatki, które następnego dnia z wielkim apetytem degustowali uczestnicy – kolejnej już – akcji honorowego krwiodawstwa w Wielkiej Nieszawce.
Zakończony sukcesem niniejszy projekt zmotywował lidera projektu do napisania kolejnego wniosku do budżetu obywatelskiego powiatu toruńskiego. I się udało. Już w nowym roku w gminie Wielka Nieszawka odbędą się szkolenia z zakresu pierwszej pomocy przedmedycznej.