Powiat Toruński

Menu dodatkowe

Treść strony

  • stół z wykonanymi potrawami

Tradycyjnie i zdrowo w Zaroślu Cienkim

1 i 2 kwietnia 2017 roku w świetlicy wiejskiej w Zaroślu Cienkim odbyło się dwudniowe szkolenie kulinarne pod nazwą ,,Wieś tradycją i zdrowym żywieniem słynie” realizowane w ramach projektu ze środków budżetu powiatu toruńskiego. Realizatorem wydarzenia było Koło Gospodyń Wiejskich z Zarośli Cienkich.

      Warsztaty rozpoczęły się dnia 1 kwietnia o godzinie 13.00 w świetlicy wiejskiej w Zaroślu Cienkim. W rozpoczęciu uczestniczyli zaproszeni goście, między innymi wójt gminy Zławieś Wielka pan Jan Surdyka, z-ca wójta pan Krzysztof Rak oraz przewodniczący Rady Gminy pan Piotr Pawlikowski. Wszystkich gości oraz licznych uczestników warsztatów serdecznie powitała przewodniczącą KGW pani Justyna Lis.

     Po oficjalnym rozpoczęciu rozpoczęło się szkolenie dotyczące zasad zdrowego odżywiania poprowadzone przez zaproszone instruktorki. Panie zapoznały uczestników z planem szkolenia oraz dokonały przydziału zadań poszczególnym grupom. Następnie przystąpiono do realizacji zadań kulinarnych pod czujnym okiem i instruktażem- instruktorek gotowania. Całości wykonywanych zadań towarzyszyła świetna atmosfera będąca wynikiem niesamowitego zaangażowania uczestniczek i chęci wykazania się w kunsztem kulinarnym. Już po dwóch godzinach pracy, w świetlicy rozchodził się zapach pieczonego chleba, żurku z jajkiem, pieczonych serników i bab oraz wielu innych smacznych potraw, których ilość trudno było zliczyć. Po pięciu godzinach wykonywanych zadań instruktorki podsumowały zakres zrealizowanych zadań i zakończyły pierwszy dzień szkolenia.

     Drugi dzień realizowanego projektu rozpoczął się 2 kwietnia o godzinie 11.00. Ten dzień swoją obecnością zaszczyciła pani Edyta Zakrzewska - przewodnicząca komisji rewizyjnej Rady Powiatu Toruńskiego. Zajęcia rozpoczęły się pokazem oraz instruktażem dekoracji świątecznego wielkanocnego stołu, przyozdabiania go ikebanami, stroikami z kwiatów, świec w odpowiednich naczyniach. Szkolenie poprowadziły specjalistki z zakresu florystyki (kwiaciarnia Tanga w Toruniu). Zaprezentowany instruktaż cieszył się ogromnym zainteresowaniem uczestników. Następnie ponownie przystąpiono do realizacji zadań zaplanowanych na drugi dzień szkolenia. Tego dnia przygotowywano lemoniady z owoców oraz wykonywano dania ciepłe. Po wykonaniu zaplanowanych potraw każda grupa przystąpiła do prezentacji swoich potraw, ozdobnego ich układania na półmiskach i paterach. Efekt był oszałamiający i godny podziwu nie tylko wizualnego ale również smakowego o czym można było się przekonać w trakcie wspólnej degustacji na zakończenie szkolenia.

         Podsumowując dwudniowe warsztaty przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich pani Justyna Lis wręczyła wszystkim uczestnikom certyfikaty ukończenia szkolenia oraz nagrody za wykonywane zadania. Zauważyć można było zadowolenie wszystkich uczestników z efektownego zakończenia zadań, wykonywanych w przyjaznej i przyjemnej atmosferze integrującej społeczność lokalną i zachęcającej do wspólnego spędzania czasu.

tekst i zdjęcia: KGW Zarośle Cienkie

Galeria zdjęć

  • zdjęcia z warsztatów
  • zdjęcia z warsztatów
  • zdjęcia z warsztatów
  • zdjęcia z warsztatów
  • zdjęcia z warsztatów
  • zdjęcia z warsztatów
  • zdjęcia z warsztatów
  • zdjęcia z warsztatów
  • zdjęcia z warsztatów
Ministerstwo Cyfryzacji Budowa i dostosowanie strony do potrzeb osób z niepełnosprawnościami współfinansowane ze środków Ministra Cyfryzacji

Rozmiar czcionki

Wersja strony o wysokim poziomie kontrastu

Przełącz się na widok strony o wysokim kontraście.
Powrót do domyślnej wersji strony zawsze po wybraniu linku 'Graficzna wersja strony' znajdującego się w górnej części witryny.