Powiat Toruński

Menu dodatkowe

Treść strony

Przepis na tradycyjne pierniki KGW Swojskie Klimaty z Grębocina

Członkinie koła gospodyń wiejskich KGW Swojskie Klimaty z Grębocina na nadchodzące Boże Narodzenie polecają pierniczki. Od lat przygotowują je według tradycyjnego, przekazywanego z pokolenia na pokolenie przepisu.

Składniki:

  • 240 gram mąki pszennej,
  • 2 łyżki stołowe przyprawy korzennej do piernika,
  • 1 łyżka stołowa cynamonu,
  • 2 żółtka,
  • 100 gram masła,
  • 50 gram smalcu (nadaje kruchości),
  • 100 gram cukru pudru,
  • 1 łyżka stołowa miodu,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody,
  • skórka smażona z jednej pomarańczy.

Przygotowanie

Mąkę, masło w temperaturze pokojowej i smalec siekamy. Do masy dodajemy cukier puder i miód. Ciasto wyrabiamy.

Następnie do masy dodajemy żółtka. I całość wyrabiamy ręcznie. Dodajemy przyprawy i proszek do pieczenia lub sodę oraz smażoną skórkę z pomarańczy.

Masę wyrabiamy, aż do momentu połączenia składników w jednolitą masę. Z ciasta formujemy kulę, którą zawijamy w bawełnianą ściereczkę i odstawiamy na godzinę do lodówki.

Schłodzoną masę układamy na uprzednio oprószonej mąką stolnicy i zaczynamy rozwałkowywać ciasto. Tradycyjne grębocińskie pierniczki mają grubość nawet 2 centymetrów. Można jednak przygotować cieńsze ciasteczka. 

Wycinamy dowolne kształty, które układamy na blaszce wyłożonej pergaminem lub oprószonej mąką. Blaszkę z pierniczkami wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnik i pieczemy je przez 10-15 minut.

Upieczone pierniczki studzimy, a kiedy całkowicie wystygną dekorujemy.

Przechowywanie pierniczków

Ciasteczka warto przechowywać w dużym szklanym słoju, do którego wkładamy dodatkowo laskę wanilii i kawałki jabłka – to jeszcze wzmocni piernikowe aromaty.

Smażona skórka pomarańczy

Pomarańczę trzeba wyszorować i sparzyć wrzątkiem. Czystą i obraną skórkę (bez białej części) należy pokroić w drobniutką kosteczkę .

Poszatkowaną skórkę następnie wsypujemy do rondelka i zasypujemy ją  połową szklanki cukru oraz 2 łyżkami stołowymi wody.

Smażymy ok. 20 minut cały czas mieszając na bardzo małym ogniu -jeśli za szybko gęstnieje można dodawać wody.

Gotową smażoną skórkę po wystudzeniu przechowujemy szklanym słoiku w chłodnym miejscu.

Realizacja filmu: Olek Urbański

fot. Olek Urbański

drukuj (Przepis na tradycyjne pierniki KGW Swojskie Klimaty z Grębocina)

Metryka

  • Treść archiwalnatak
  • AutorAdrian Aleksandrowicz

Przepis na pierniki

Metryka

  • Treść archiwalnatak
Ministerstwo Cyfryzacji Budowa i dostosowanie strony do potrzeb osób z niepełnosprawnościami współfinansowane ze środków Ministra Cyfryzacji

Rozmiar czcionki

Wersja strony o wysokim poziomie kontrastu

Przełącz się na widok strony o wysokim kontraście.
Powrót do domyślnej wersji strony zawsze po wybraniu linku 'Graficzna wersja strony' znajdującego się w górnej części witryny.