Członkinie koła gospodyń wiejskich KGW Swojskie Klimaty z Grębocina na nadchodzące Boże Narodzenie polecają pierniczki. Od lat przygotowują je według tradycyjnego, przekazywanego z pokolenia na pokolenie przepisu.
Składniki:
Przygotowanie
Mąkę, masło w temperaturze pokojowej i smalec siekamy. Do masy dodajemy cukier puder i miód. Ciasto wyrabiamy.
Następnie do masy dodajemy żółtka. I całość wyrabiamy ręcznie. Dodajemy przyprawy i proszek do pieczenia lub sodę oraz smażoną skórkę z pomarańczy.
Masę wyrabiamy, aż do momentu połączenia składników w jednolitą masę. Z ciasta formujemy kulę, którą zawijamy w bawełnianą ściereczkę i odstawiamy na godzinę do lodówki.
Schłodzoną masę układamy na uprzednio oprószonej mąką stolnicy i zaczynamy rozwałkowywać ciasto. Tradycyjne grębocińskie pierniczki mają grubość nawet 2 centymetrów. Można jednak przygotować cieńsze ciasteczka.
Wycinamy dowolne kształty, które układamy na blaszce wyłożonej pergaminem lub oprószonej mąką. Blaszkę z pierniczkami wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnik i pieczemy je przez 10-15 minut.
Upieczone pierniczki studzimy, a kiedy całkowicie wystygną dekorujemy.
Przechowywanie pierniczków
Ciasteczka warto przechowywać w dużym szklanym słoju, do którego wkładamy dodatkowo laskę wanilii i kawałki jabłka – to jeszcze wzmocni piernikowe aromaty.
Smażona skórka pomarańczy
Pomarańczę trzeba wyszorować i sparzyć wrzątkiem. Czystą i obraną skórkę (bez białej części) należy pokroić w drobniutką kosteczkę .
Poszatkowaną skórkę następnie wsypujemy do rondelka i zasypujemy ją połową szklanki cukru oraz 2 łyżkami stołowymi wody.
Smażymy ok. 20 minut cały czas mieszając na bardzo małym ogniu -jeśli za szybko gęstnieje można dodawać wody.
Gotową smażoną skórkę po wystudzeniu przechowujemy szklanym słoiku w chłodnym miejscu.
Realizacja filmu: Olek Urbański
fot. Olek Urbański
drukuj (Przepis na tradycyjne pierniki KGW Swojskie Klimaty z Grębocina)