W związku z wykryciem w Polsce nowych ognisk afrykańskiego pomoru świń w dużych stadach trzody chlewnej i realnym zagrożeniem rozprzestrzeniania się choroby, w sali konferencyjnej Starostwa Powiatowego w Toruniu, Powiatowy Lekarz Weterynarii zorganizował szkolenie dla hodowców trzody chlewnej. Szkolenie miało na celu przedstawienie hodowcom czym jest afrykański pomór świń, w jaki sposób dochodzi do zakażenia, jakie są objawy choroby i co robić w przypadku podejrzenia zachorowań u świń. Omówiono również przypadki wystąpienia choroby w Polsce oraz kroki jakie podjęto w jej zwalczaniu.
Na chwilę obecną wykryto 12 ognisk afrykańskiego pomoru świń w Polsce, głównie w województwie podlaskim. Aby uniknąć rozprzestrzeniania się choroby lekarze zalecają stosowanie się do kilku zasad:
Solidnie zabezpieczyć chlewnię:
- odpowiednie ogrodzenie,
- ograniczenie do niezbędnego minimum liczby osób wizytujących: wszyscy – w tym lekarze wet. prywatni i inspekcja powinni zmieniać obuwie i okrycia wierzchnie. Tam gdzie możliwe powinni przechodzić przez śluzę z prysznicem,
- osoby postronne wpuszczać do chlewni jeżeli nie miały kontaktu ze świniami w okresie 72 h,
- zamykać bramy wjazdowe oraz drzwi.
W przypadku zatrudniania pracowników w chlewni, w miarę możliwości ograniczyć ich ilość do minimum, nie mogą oni mieć własnych świń, nie mogą biorą udziału w polowaniach – w tym w nagonce, nie powinni wnosić na teren chlewni produktów wieprzowych i dziczyzny.
Właściciele stad świń powinni:
- wycofać się z polowań na dziki,
- uświadomić pracowników o zagrożeniu i konieczności przestrzegania określonych zasad,
- stworzyć warunki ograniczające możliwość wejścia ASFV do fermy (maty, baseny dezynfekcyjne, myjnie samochodowe, etc),
- ograniczyć do minimum wjazdy samochodów na teren gospodarstwa,
- wjeżdżający samochód musi być umyty, zdezynfekowany i wysuszony, powinno być to potwierdzone stosownymi dokumentami,
- samochody muszą przejeżdżać przez nieckę wypełnioną zawsze aktywnym środkiem dezynfekcyjnym (głównie soda kaustyczna lub VIRKON),
- ograniczyć do niezbędnego minimum zakupy świń. Jeżeli zakup jest konieczny kupować świnie w znanych źródłach, a przed włączeniem do stada poddać 21 dniowej kwarantannie.
Po podjęciu podejrzenia choroby i dokonaniu zgłoszenia do czasu przybycia urzędowego lekarza weterynarii posiadacz zwierząt zobowiązany jest do:
- izolacji i strzeżenia w gospodarstwie wszystkich przebywających tam zwierząt,
- nie wywożenia z gospodarstw pasz, odpadów oraz żywności,
- nie wywożenia z gospodarstwa materiału biologicznego (nasienia, komórek jajowych, zarodków),
- wyłożenie mat dezynfekujących przed wejściem do chlewni oraz wjazdem i wyjazdem z gospodarstwa.
Objawy choroby:
- pogorszenie apetytu , poronienia pojedyncze padnięcia macior. Z objawów klinicznych tylko powiększenie śledziony,
- warchlaki pogorszenie apetytu, zasinienie uszu, pojedyncze padnięcia,
- prosięta odsadzone- biegunka, sinica uszu, padnięcia,
- u wszystkich temperatura 41,5 st. C,
- nie było objawów u loch karmiących i tuczników,
- sekcja – powiększona śledziona, przekrwione jelita, powiększenie wątroby, krew na dnie żołądka,
- często brak wybroczyn.